Manusia Dahagakan Tuhan

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Seorang yang tidak dikenali dalam lingkungan usia lima puluhan tiba-tiba menghampiri saya, apabila saya meninggalkan tempat duduk saya untuk berbaris untuk Komuni di belakang Gereja Dominican Saint Pius V, di Providence, RI — merentasi Kampus Kolej Providence — pada 8 Ogos 2012.

“Di sini sangat sejuk! Adakah anda meninggalkan Gereja?” dia bertanya kepada saya. “Tidak, saya beratur untuk Komuni,” jawab saya.

Suhunya selesa, tetapi dia membeku, dan saya merasakan gelombang sejuk yang saya anggap sebagai tanda rohani.

“Apa yang saya patut buat sekarang?” dia tanya. “Adakah anda menerima Komuni? Beratur,” aku mencadangkan. “Adakah anda Katolik?”

“Saya, tetapi saya sudah lama tidak berlatih,” jawab orang asing itu. “Mungkin anda perlu mengambil Komuni selepas berunding dengan paderi,” saya mengesyorkan. Lelaki itu menjadi sedih kerana tertarik dengan Ekaristi seperti jarum kompas ke Kutub Utara.

“Apa yang awak buat dalam barisan?” dia bertanya kepada saya. “Saya menerima Yesus,” saya menjawab.

“Ya, saya …” dia segera menegaskan. “Berbaris, terima Yesus, dan berunding dengan imam, seawal mungkin,” saya menasihatinya.

Kami adalah dua komunikan terakhir. Perayaan memberi saya Perjamuan, kemudian turun dengan tuan rumah untuk bertemu dengan orang yang tidak dikenali itu.

“Apa yang sepatutnya saya lakukan?” dia bertanya kepada orang yang menyambut perayaan itu. “Adakah anda Katolik, tuan?” tanya Dominican itu. “Saya, tetapi saya sudah lama tidak berlatih.”

“Adakah kamu dahagakan Tuhan?”

“Ya, saya sangat dahaga!” balas orang asing itu.

Mereka berdialog secara ringkas, dan saya memerhatikan Dominican membuat tanda salib di dahi komunikan dan meletakkan hos di mulutnya.

Komunikan bertanya kepada peraya “Apa yang perlu saya lakukan?” “Telan tuan rumah,” jawabnya.

Terkedu, saya kembali ke tempat duduk saya yang dikelilingi sebuah perisai Rahmat.

“Terima kasih. Saya sangat gembira!” Orang asing itu dengan gembira memberitahu saya selepas misa. “Bagaimanakah saya boleh terus menikmati kedamaian dan kebahagiaan ini?” dia bertanya. Minta peraya untuk bimbingan rohani semasa jam sosial, saya mencadangkan.

Siapa lelaki misteri itu?

Klik pautan berikut untuk mendedahkan misteri.

______________________________________________________________

______________________________________________________________

This entry was posted in Melayu and tagged . Bookmark the permalink.